NewFotografie 20200710 107 - Veritas Advies
pexels danne 555709 - Veritas Advies

Bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheid. Wat is het verschil?

Niets is vervelender dan aansprakelijk te worden gesteld voor bedrijfsschade, schade aan spullen van derden of voor een beroepsfout. Gelukkig zijn er verschillende verzekeringen, die je kunnen beschermen tegen de financiële risico’s van zo’n fout.

Maar wat is eigenlijk het verschil tussen een beroepsaansprakelijkheidsverzekering en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering? Welke schade wordt er in beide gevallen gedekt en om wat voor een schade gaat het? Ik zet het allemaal voor je op een rij.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Het kan natuurlijk gebeuren dat je als adviserend ondernemer een fout maakt. De klant lijdt door deze fout een financieel nadeel of schade. Het kost immers geld om de fouten weer recht te zetten. Hiervoor kan de klant jou aansprakelijk stellen. Tegen deze schade kun je je verzekeren, waardoor de verzekeraar de schade vergoedt. Dit is meestal een aanvullende verzekering.

Bij beroepsaansprakelijkheid gaat het voornamelijk om rekenfouten, en om opdrachten waarbij veel gedacht en geadviseerd moet worden.

Voorbeelden van beroepsfouten zijn bijvoorbeeld een verkeerde vertaling van klantenbestanden, het oplopen van projectkosten of een fout in de btw-aangifte voor een klant, met een boete als gevolg.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
Als jij of je werknemer iemand schade berokkend aan spullen of wanneer iemand letselschade oploopt, kun je hiervoor aansprakelijk worden gesteld. Maar ook indirecte schade valt hieronder. Een ongeluk of blunder kan iedereen gebeuren. Wanneer je iemand inhuurt (een derde) voor een klus is het belangrijk dat deze persoon ook verzekerd is.

Op dat moment kan je een beroep doen op je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Dit is eigenlijk altijd de hoofdverzekering. Hiermee ben je beschermd tegen de financiële risico’s, maar ook tegen tegen productaansprakelijkheid. Er wordt namens jou verweer gevoerd en de rechtsbijstandskosten worden betaald wanneer je ten onrechte aansprakelijk wordt gesteld. Zorg dat het verzekerde bedrag niet te laag ligt, want het afgesproken bedrag is de maximale schade die vergoed wordt.

Voorbeelden van bedrijfsaansprakelijkheid zijn wanneer je klant last krijgt van voedselvergiftiging, je als kapper permanent vloeistof op de kleding van je klant morst, er tijdens het lassen een brand in de werkplaats ontstaat of wanneer je medewerker een auto-ongeluk krijgt onderweg naar een klant.

Beperken van aansprakelijkheid
Uiteindelijk is voorkomen natuurlijk altijd beter dan genezen. Hoewel dit in sommige gevallen toch moeilijk is. Maar hoe doe je dat dan?

Bijvoorbeeld met goede algemene voorwaarden die voor jouw bedrijf zijn opgesteld. Deze zijn afgestemd op jouw manier van werken, en neem daarbij altijd een beperking van je aansprakelijkheid op.

Wil jij ook een beperking van de aansprakelijkheid in je algemene voorwaarden?

Stuur me dan even een berichtje!