Starbucks. Wie kent het niet?
Als je een bedrijf begint, is een van de belangrijkste dingen je handelsnaam ook wel bedrijfsnaam genoemd. Hierbij moet je ervoor zorgen dat de naam herkenbaar is, blijft hangen en duidelijk maakt wat je verkoopt. Bij merken zoals Starbucks of Ford is de naam niet direct beschrijvend maar weet iedereen wel wat dat merk ‘verkoopt’. Dit zorgt ervoor dat klanten bij je terugkeren. Maar waar moet een bedrijfsnaam juridisch aan voldoen en hoe komt je naam in aanmerking voor merkbescherming?
Een naam kiezen
Om te beginnen moet je naam eerlijk zijn. Zo mag je je niet groter voordoen dan je bent en je mag ook alleen jezelf accountant of jurist noemen als je dat ook echt bent. Daarnaast mag je, zelfs als er toestemming voor is gegeven, geen persoonsnaam van een ander gebruiken, maar alleen je eigen naam.
Naast een andere persoonsnaam, mag je natuurlijk ook niet de merknaam van een ander bedrijf gebruiken. Of iets wat er op lijkt. Hierdoor kan verwarring ontstaan. Tevens mag je alleen de @, &, + en – gebruiken voor wat betreft speciale tekens. En het is handig een naam te kiezen die je ook in het buitenland kan gebruiken. Dit is misschien niet gelijk ‘nodig’, maar kan voor de toekomst wel handig zijn.
De meeste bedrijven hebben ook een website. Daarom is het ook belangrijk om te controleren of je merknaam nog als domeinnaam beschikbaar is. Op die manier voorkom je extra kosten of een domeinnaam waar je niet op zit te wachten. Het kan ook voorkomen dat de naam in het buitenland voorkomt. Die vind je niet in het handelsregister. Het is aan te raden om een handelsnaamonderzoek te laten doen bij een marktpartij, zoals bijvoorbeeld een commercieel merkenbureau.
Verkeerde naam
Als je naam niet voldoet aan bovenstaande voorwaarden, kan degene die zich benadeeld voelt door de door jou gevoerde handelsnaam, naar de rechter stappen. Deze kan je verbieden de naam nog te gebruiken. Daarnaast kan hij je dwingen een andere, niet verwarrende bedrijfsnaam te kiezen, een dwangsom of een schadevergoeding te betalen. Er wordt niet alleen gekeken naar de merknaam, maar ook naar de vestingplaats en of er vergelijkbare producten of diensten worden aangeboden.
Koninklijk
Wanneer je bedrijf minimaal 100 jaar bestaat, kan je het predicaat Koninklijk aanvragen. Dit doe je bij de burgemeester van je vestingplaats. Om in aanmerking te komen moet je bedrijf zeer belangrijk zijn in jouw vakgebied, aantoonbaar stabiel, financieel gezond, het mag geen onderdeel zijn van een groot Koninklijk concern en je moet je manifesteren als Nederlands bedrijf.
Merkenrecht en merkregistratie
Met het merkenrecht bescherm je je merk. Zo kunnen anderen jouw werk niet namaken, gebruiken of misbruiken. Hiervoor moet je merk wel onderscheidend genoeg zijn.
Om merkenrecht te hebben moet je je registreren bij het BOIP. Dit geeft bescherming in België, Nederland en Luxemburg. Onderneem je buiten de Benelux, dan kun je hier ook een internationale merkregistratie doen. Dit doe je per land en is 10 jaar geldig. Controleer eerst in het merkenregister of je merk al bestaat.
Daarnaast moet je je ook inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Hier kun je eveneens controleren of jouw naam nog beschikbaar is. Ondanks dat de inschrijving bij de KvK verplicht is, is dit niet noodzakelijk voor juridische bescherming van je handelsnaam.
Wil je meer weten over waar je rekening mee moet houden als je gaat ondernemen?
Schrijf je in voor de Legal Talk