B2B vs. B2C klanten:
wat betekent dat voor jouw bedrijf?
Het ene moment help je een ondernemer met een zakelijke dienst, het volgende moment heb je een particuliere klant die op een heel andere manier zaken doet.
Maar wist je dat er juridisch een wereld van verschil is tussen B2B (business-to-business) en B2C (business-to-consumer)? En dat dat invloed heeft op jouw algemene voorwaarden, het herroepingsrecht én stilzwijgende verlenging van contracten?
Yep, ik voel de paniek al een beetje bij je opkomen. Geen zorgen, ik leg het je uit.

Wat is het verschil tussen B2B en B2C?
Eenvoudig gezegd:
B2C = je levert aan consumenten. Denk aan een webshop waar particulieren producten bestellen.
B2B = je levert aan een bedrijf. Bijvoorbeeld een marketingbureau dat websites bouwt voor ondernemers.
Voor jou als ondernemer maakt dit verschil echt uit. Want waar de wet particulieren als zielige puppies ziet die beschermd moeten worden, zijn bedrijven volgens de wet lekker zelf verantwoordelijk voor hun beslissingen. En dát heeft gevolgen voor jouw juridische documenten.
Algemene voorwaarden: zakelijke klanten vs. consumenten
Heb je algemene voorwaarden? (Zo niet, waar wacht je op?! 🫣) Dan is het goed om te weten dat de wet je dwingt om consumenten extra bescherming te geven.
Voor consumenten (B2C) geldt onder andere:
– Ze moeten je voorwaarden voordat ze een aankoop doen kunnen inzien.
– Je mag ze geen gekke clausules aansmeren (zoals “je mag je retour sturen, maar dan op eigen kosten naar de maan 🚀”).
– Ze hebben een wettelijk herroepingsrecht van 14 dagen.
Voor zakelijke klanten (B2B) ligt dat anders:
– Geen herroepingsrecht (tenzij jij dat zelf aanbiedt).
– Veel minder bescherming, want: ondernemer = zelf opletten.
Kort gezegd: een zakelijke klant moet gewoon lezen wat ‘ie tekent. En heeft pech als hij dat niet doet. 🤷🏼♀️
Herroepingsrecht: alleen voor consumenten
Stel: een consument koopt een online cursus bij jou, maar bedenkt zich drie dagen later. Dan kan hij in de meeste gevallen binnen 14 dagen annuleren, zelfs als hij al een paar lessen heeft gevolgd. Tenzij je dit uitsluit in je algemene voorwaarden en met een tekst in je afrekenomgeving. (Weten welke tekst je daarvoor moet gebruiken? Je vindt deze tekst in mijn Legal Rescue Kit 🚑.)
Maar een ondernemer die een zakelijke cursus koopt? Die heeft geen herroepingsrecht (tenzij jij dit expliciet aanbiedt). Heeft-ie gekocht, dan zit-ie eraan vast.
Maar je kunt niet voor alles het herroepingsrecht uitsluiten voor consumenten. Dus als je zowel aan B2B als B2C verkoopt, zorg er dan voor dat je dit onderscheid glashelder in je voorwaarden zet. Anders krijg je gedoe. En daar zit je niet op te wachten. Zorg er ook voor dat je weet wat de uitzonderingen zijn, dat kan je veel gedoe en discussie schelen.
Stilzwijgende verlenging van contracten
Ook hier gaat het vaak mis.
- Consumentencontracten: Mag je niet zomaar stilzwijgend verlengen voor een nieuwe vaste periode. Je mag het abonnement wel omzetten naar een contract voor onbepaalde tijd, met een opzegtermijn van een maand.
- Zakelijke contracten: Mag je wél stilzwijgend verlengen, mits dit in de overeenkomst staat. Dus let op wat je tekent als ondernemer! 🧐
Dit betekent ook dat als jij een abonnement of dienst aanbiedt aan ondernemers, je in je algemene voorwaarden duidelijk moet maken wat de opzegtermijn is. Niks is zo irritant als een klant die boos wordt omdat ‘ie ineens nog een jaar vastzit aan een dienst.
Wat betekent dit voor jouw business?
👉 Verkoop je aan consumenten? Zorg ervoor dat je voldoet aan de wetgeving rondom herroepingsrecht, algemene voorwaarden en stilzwijgende verlenging.
👉 Werk je met andere ondernemers? Zorg dat je contracten slim in elkaar zitten en laat je niet verleiden tot “we doen het op basis van vertrouwen” (spoiler: dat gaat altijd fout).
Dus, ondernemer: hoe goed heb jij dit geregeld? Of moet ik je even uit de brand helpen? 📞 Plan een gratis Legal Call van 20 minuten in en ik kijk met je mee. Geen vage juridische praatjes, gewoon to the point en toepasbaar voor jouw bedrijf.
“Kunnen we dat juridische gedoe niet gewoon overslaan?!”
Hi! Ik ben Esmeralda, en als de enige echte jurist op sneakers help ik jou als ondernemer graag bij al jouw juridische vraagstukken en problemen.
Zit je met je handen in het haar? Heb je geen idee wat er voor jouw bedrijf allemaal geregeld moet worden of hoe je om moet gaan met een specifieke situatie of probleem?
Plan dan een gratis legal call van maximaal 20 minuten zodat we elkaar leren kennen en ik kan kijken wat ik voor jou kan betekenen. Zijn we een match? Dan kan ik direct vervolgstappen voor je inplannen. Wel zo makkelijk toch?
