Ondernemen

Hoe beëindig je als ondernemer je overeenkomst van opdracht?

Soms is het gewoon klaar. De samenwerking loopt niet lekker, je bedrijf groeit een andere richting op, of je hebt simpelweg geen behoefte meer aan de diensten van je opdrachtnemer. Maar… hoe beëindig je die overeenkomst van opdracht op de juiste manier, zonder gedoe en zonder juridisch gedonder? 🤯

Maar… hoe beëindig je die overeenkomst van opdracht op de juiste manier, zonder gedoe en zonder juridisch gedonder? 

In deze blog geef ik je de belangrijkste tips én een handige oplossing waarmee je het direct goed regelt. 👇🏼

Let op: dit is een blog geschreven vanuit de ogen van de opdrachtgever. In principe geldt voor jou als opdrachtnemer natuurlijk hetzelfde 😉 

Een vrouw met lang haar leunt moeizaam op een bureau vol open boeken, terwijl een vaas met rode bloemen op de achtergrond staat.

Wat is een overeenkomst van opdracht eigenlijk?

Een overeenkomst van opdracht is een contract waarin je met een opdrachtnemer afspraken maakt over de werkzaamheden die worden uitgevoerd. Denk aan een freelancer of zzp’er die je inhuurt voor bijvoorbeeld je social media, je website of je administratie. Het is géén arbeidsovereenkomst, wat betekent dat er andere regels gelden bij het beëindigen ervan.

Kan ik zomaar stoppen?

Jep, als opdrachtgever mag je de overeenkomst van opdracht altijd opzeggen. Dat staat zo in de wet, tenzij je samen afspreekt dat dit niet kan. Dat betekent dus ook dat je niet altijd zonder gevolgen zomaar kunt opzeggen. Er zijn een paar belangrijke dingen om rekening mee te houden:

  • Check de opzegtermijn 📅
    Staat er in de overeenkomst een opzegtermijn? Dan moet je die aanhouden. Zo niet, dan geldt een ‘redelijke termijn’. Wat redelijk is, hangt af van de duur van de samenwerking en het soort werk.
  • Kijk of er een vergoeding geldt 💰
    Soms heeft de opdrachtnemer recht op een schadevergoeding als jij de samenwerking plotseling beëindigt. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn als de samenwerking langdurig was of als de opdrachtnemer door jou inkomsten misloopt.
  • Doe het netjes (en schriftelijk!) 📝
    Een belletje is vriendelijk, maar zet het altijd ook zwart op wit. Een aangetekende brief of e-mail met leesbevestiging is the way to go. En ja, een goed geschreven opzegbrief kan je veel gezeur besparen.

Wat als de opdrachtnemer niet akkoord gaat?

Helaas, niet iedereen neemt een opzegging even sportief op. Mocht de opdrachtnemer protesteren en een schadevergoeding eisen, check dan:

– Heb je de afgesproken opzegtermijn aangehouden?
– Heeft de opdrachtnemer echt recht op een vergoeding, of probeert die gewoon iets?
– Zijn er in de overeenkomst voorwaarden afgesproken die nu van toepassing zijn?

💡 Twijfel je? Schakel dan even juridische hulp in. Je wilt niet achteraf geconfronteerd worden met een factuur of claim die je had kunnen voorkomen.

Ready om het juridisch 
goed te regelen?

Ik weet hoe het gaat: je wilt je contract opzeggen, maar… je hebt geen idee hoe je dit in een juridische, nette e-mail gaat zetten. Daarom heb ik de Legal Rescue Kit gemaakt. 

Hierin zit o.a. een voorbeeldbrief voor het opzeggen van je overeenkomst van opdracht. Gewoon personaliseren naar jouw situatie, versturen en klaar!

Maar dat is niet alles. In de kit vind je ook handige templates voor als:

📌 Je klant niet betaalt 
📌 Een samenwerking totaal de verkeerde kant op gaat
📌 Je je tarieven wilt verhogen zonder gezeur

Liever even samen naar de situatie kijken? Boek dan een gratis legal call, dan kan ik je wat specifieker advies geven.

Boek een gratis legal call
Jonge vrouw met lang, lichtblond haar maakt een selfie in een sfeervolle omgeving met bloesem en zachte verlichting. Haar glimlach straalt vreugde en zelfvertrouwen uit.