Wanneer je je als zelfstandige inschrijft bij de Kamer van Koophandel, kies je een rechtsvorm. Er zijn 10 rechtsvormen, die niet allemaal bij zelfstandige ondernemers passen.
Een rechtsvorm is de juridische vorm die je kiest voor je bedrijf. Het bepaalt eveneens hoe aansprakelijk je bent voor schulden en belastingverplichtingen.
Maar hoe maak je de juiste keuze?
Waar moet je op letten wanneer je kiest?
Wanneer je een keuze gaat maken, kijk je ten eerste naar de samenstelling van je bedrijf. Ben je alleen, dan is een besloten vennootschap (BV) of eenmanszaak de beste optie. Kijk goed welke risico’s je loopt en sluit hier goede verzekeringen of contracten voor af. Daarnaast moet je beslissen hoe verantwoordelijk je wilt zijn. Bij een eenmanszaak of vennootschap onder firma (vof) ben je, in combinatie met je privé vermogen, verantwoordelijk voor eventuele zakelijke schulden. Er kan dan beslag worden gelegd op jouw bezittingen, maar ook op die van je partner als je dat niet goed regelt.
Als laatste kijk je wat belastingtechnisch voordelig is. Als eenmanszaak of vof betaal je inkomstenbelasting over de winst die je maakt. Vaak heb je wel recht op voordelen zoals zelfstandigenaftrek. Bij een BV wordt vennootbelasting en soms dividendbelasting betaald. De belastingdruk is bij een BV lager, maar de kosten hoger.
Rechtspersoonlijkheid
Kies je voor een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid? Dan ben je met je privévermogen aansprakelijk voor schulden binnen je bedrijf. Bij een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid is dit meestal niet zo.
Eenmanszaak
Hiermee starten de meeste ondernemers. Deze rechtsvorm is makkelijk op te richten. Zeker in het begin heb je belastingvoordelen ten opzichte van een BV.
Vennootschap onder firma
Deze vorm kan je oprichten als je samen met iemand anders een bedrijf opricht. Elke deelnemer wordt dan vennoot en leggen iets in. Hierbij is het verstandig een vennootschapscontract op te stellen.
Maatschap
Bij een maatschap voeren 2 of meer mensen hun beroep uit onder dezelfde naam. Iedereen brengt arbeid, geld of goederen in. Het voordeel wordt verdeeld.
Commanditaire vennootschap
Deze vorm is interessant als je te weinig geld hebt om te starten. Er is altijd een beherende vennoot, die heeft de dagelijkse leiding. Ook heb je stille vennoten, dit zijn enkel geldschieters.
Besloten vennootschap
Dit is een rechtspersoon en wordt juridisch als eenheid beschouwd. De BV is dan in de meeste gevallen verantwoordelijk voor eventuele schulden binnen het bedrijf. Het kapitaal is verdeeld onder aandelen in bezit van aandeelhouders.
Naamloze vennootschap
Een naamloze vennootschap heeft ook te maken met aandeelhouders. Er zijn ook wat aandelen die vrij verhandelbaar zijn. Je startkapitaal is minimaal €45000. Zowel een BV als NV heeft de plicht om jaarstukken op te stellen en in te leveren bij de Kamer van Koophandel.
Coöperatieve vereniging
Een coöperatieve vereniging is een speciale vereniging die gericht is op samenwerking. Deze vereniging gaat overeenkomsten aan met en voor de leden.
Stichting
Je kunt kiezen om een stichting op te richten wanneer je geld beschikbaar hebt. Je kunt dit gebruiken om een maatschappelijk, sociaal of ideëel doel te realiseren.
Vereniging
Bij een vereniging moet je geld beschikbaar hebben. Je kiest hiervoor als je samen met anderen een wens of doel wilt realiseren.
Wil je hulp bij het kiezen van een juiste rechtsvorm? Dan help ik je graag op weg.