De overeenkomst met je klant is getekend, maar dan slaat de twijfel toe. Ben jij of je dienst niet meer waard? Je komt tot de conclusie dat dit inderdaad het geval is en je wil je tarief verhogen.
Er zijn verschillende redenen om je tarieven te wijzigen. Bijvoorbeeld een verhoging van de inkoopprijzen of wanneer je je diensten hebt uitgebreid, waardoor je meer waarde levert.
Maar mag je zomaar je tarief wijzigen als de overeenkomst al getekend is?
Doorvoeren prijswijziging
Prijzen zijn vrij en je kunt bijvoorbeeld tegen prijsverhogingen in de supermarkt niets doen. Wanneer er wettelijke verhogingen zijn, bijvoorbeeld van de btw zoals afgelopen januari, dan mag je dit wel doorberekenen. Het is natuurlijk niet zo gek als klanten niet blij worden van een prijsverhoging. Daarom kan je het ook stapsgewijs doen. Een andere optie is je klant een ander pakket te laten afnemen. Een die qua prijs overeenkomt met de huidige afname, maar waarvan de waarde wellicht wat lager ligt.
Bij nieuwe klanten kan je natuurlijk wel een hoger tarief rekenen, maar er mag dan nog geen contact zijn geweest over een eventuele overeenkomst. Wanneer je bij een offerte een reageertermijn hebt, mag je ook in die periode je bedragen niet wijzigen. Als iemand je offerte afwijst, maar er later weer een opvraagt, mag je wel je tarief aanpassen.
Algemene voorwaarden
Je mag je prijzen alleen verhogen wanneer dit in je algemene voorwaarden staat. Wanneer de klant daarmee akkoord gaat, kan je dus een prijswijziging doorvoeren en het voorkomt conflicten. Je kan in de algemene voorwaarden ook opnemen dat je binnen drie maanden na het tekenen van de overeenkomst je tarieven mag aanpassen. Er moet dan wel een mogelijkheid zijn tot ontbinding van de overeenkomst.
De verhoging communiceren
Dit is best spannend. Het is niet nodig om heel veel uitleg te geven over de reden van de verhoging. Wel kan je je klanten tegemoet komen. Dit kan je op verschillende manieren doen:
• Deel de lasten: neem een percentage van de verhoging voor jouw rekening.
• Geef vaste klanten de optie nog één keer tegen het oude tarief af te nemen of te bestellen.
• In stilte prijzen verhogen: dit gebeurd voornamelijk bij producten. Toch is het wel netjes dit te communiceren.
• Vergelijk met concurrenten: Als zij het tarief verhogen ben jij er ook toe genoodzaakt. Ook kan je wijzen op een meerwaarde die jij ten opzichte van hen levert.
• Geef tijdelijk een korting en wijs hierbij direct ook op de einddatum.
Benieuwd of jij je prijzen ook kan verhogen? Ik kijk graag met je mee.