Ondernemen, Privacy & AVG

Mag je telefoongesprekken opnemen?

We hebben het allemaal weleens meegemaakt: je hangt op na een telefoongesprek en denkt “Wat hadden we nou ook alweer afgesproken?”.

Of je krijgt een discussie over wie wat heeft gezegd. Hoe handig zou het dan zijn als je gewoon een opname van het gesprek hebt?

Maar mag dat eigenlijk wel? En kun je die opname ook als bewijs gebruiken?

⚠️ Let op: ik help als jurist voor ondernemers alleen ondernemers met eventuele conflicten en problemen. Ben je particulier/consument? Dan verwijs ik je voor juridische hulp en ondersteuning graag naar het Juridisch loket of je rechtsbijstandverzekering.

Een smartphone ligt op een zachte, roze bank, met een houten vloer op de achtergrond.

Gesprekken opnemen: wat zegt de wet?

Mag je een gesprek opnemen zonder toestemming?

Ja, als jij zelf deelneemt aan een gesprek, mag je het gesprek opnemen. Je hoeft daar geen toestemming voor te vragen aan de andere persoon. Superhandig als je een belangrijk telefoontje hebt waarin afspraken worden gemaakt en je alles later nog eens wilt terugluisteren.

💡 Maar let op: dat betekent niet dat je het gesprek zomaar overal mag delen. Wil je een opname openbaar maken of met anderen delen? Dan heb je wel toestemming nodig van alle betrokkenen. Dit heeft alles te maken met de privacywetgeving.

Mag je een opname als bewijs gebruiken?

Dat hangt ervan af. In een rechtszaak kan een rechter beslissen of een geluidsopname als bewijs wordt toegelaten. ⚖️ Daarbij kijkt de rechter naar hoe de opname is verkregen en of het niet in strijd is met andere wetten, zoals het recht op privacy.

Maar goed nieuws: in veel zakelijke conflicten kunnen geluidsopnames wél helpen om misverstanden uit de wereld te helpen, zelfs als het niet officieel als bewijsstuk wordt gebruikt.

Mag je als ondernemer gesprekken opnemen?

Jazeker! Als ondernemer mag je telefoongesprekken opnemen waarbij jij zelf ook deelneemt aan het gesprek. Dit kan mega handig zijn als je afspraken met klanten of leveranciers zwart-op-wit (of eigenlijk, geluid-op-geluid 🎙️) wilt vastleggen. Denk bijvoorbeeld aan gesprekken waarin je een aanbod doet of klachtenafhandeling.

Werk je veel met particuliere klanten? Dan ben je verplicht om ze vooraf te laten weten dat je het gesprek opneemt. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: “Dit gesprek wordt opgenomen zodat ik later alles nog even goed kan nakijken. Vind je dat oké?” ✅ Zo zorg je voor transparantie en voorkom je gedoe achteraf.

Handige tips voor ondernemers

  • Gebruik opnames slim – Neem alleen gesprekken op als het echt nodig is en bewaar ze veilig. Je wilt natuurlijk geen privacygevoelige info laten rondslingeren.
  • Wees transparant – Als je met particulieren werkt, is het verplicht om je klant te laten weten dat je het gesprek opneemt.
  • Laat je juridisch adviseren – Wil je een opname als bewijs gebruiken of twijfel je of je dit mag doen binnen jouw bedrijf? Vraag even om advies. Liever 1x goed geregeld dan later gezeur. 😉

Dus … gesprekken opnemen? Mag dat?

Jazeker! Zolang jij zelf aan het gesprek deelneemt, mag je het opnemen. Maar: wees voorzichtig met wat je met de opname doet. Gebruik het voor je eigen administratie of bewijsvoering, maar gooi het niet zomaar op social media of stuur het niet zonder toestemming door.

Heb jij nog vragen over dit onderwerp of andere juridische vraagstukken? Stuur me gerust een berichtje of plan een gratis Legal Call in. Dan checken we samen hoe jij juridisch goed zit! 💪
boek een gratis legal call
Vrouwelijk persoon met lang haar die aan een laptop werkt in een moderne, lichte ruimte. Op de tafel liggen een smartphone, een notitieboek en een waterfles.