Wanneer je een eigen bedrijf hebt, wil je natuurlijk zoveel mogelijk klanten trekken. Dit kun je doen door reclame te maken voor je producten en diensten. Maar daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. Je moet je namelijk houden aan de Nederlandse Reclame Code.
Waar je allemaal rekening mee moet houden, vertel ik je in deze blog.
Algemene regels
Bij het maken van reclame moet je je houden aan de algemene regels in de NRC (Nederlandse Reclame Code). Zo moet een reclame altijd als zo danig herkenbaar zijn. En een reclame mag niet in strijd zijn met de wet of het algemeen belang. Ook onnodig kwetsen of angst en bijgeloof aanspreken mag niet. Het schenden van het vertrouwen in reclame mag ook niet.
Reclamecodes en tabak
Reclame maken is een vak apart. Zo gelden er voor diverse producten of doelgroepen bijzondere reclamecodes. Dit zijn wetten en regels waar je je aan moet houden bij het maken van reclame. Zo geldt dit bijvoorbeeld voor reclame met betrekking tot alcohol, voedingsmiddelen, kinderen en jeugd en sociale media en influencer marketing.
Voor tabak en andere rookwaren mag je helemaal geen reclame maken. Dit mogen alleen tabaksspeciaalzaken en daarvoor zijn strenge regels opgesteld.
Vergelijkende reclame
Bij een vergelijkende reclame noem je de naam, dienst of het product van een concurrent. Hiermee vergelijk je je eigen aanbod. Dit is toegestaan onder bepaalde voorwaarden. Zo mag je bijvoorbeeld niet misleiden en moeten het producten of diensten betreffen met hetzelfde doel als die van jou. Gaat het om producten met een oorsprongsbenaming? Dan moet het gelijke producten betreffen, bijvoorbeeld parmaham. De informatie die je noemt moet controleerbaar zijn en je mag de naam van de concurrent niet schaden. Het moet ook duidelijk zijn dat niet de concurrent, maar jij de adverteerder bent.
Heb je een speciale aanbieding? Vermeld dit dan en geef aan wanneer deze geldig is. Het voorstellen van producten als imitatie of namaak van een beschermd merk of beschermde handelsnaam is niet toegestaan.
Agressieve reclame
De consument mag door je reclame niet gedwongen worden tot het nemen van een keuze die anders niet genomen was. Je mag de klant dus niet dwingen, intimideren, bedreigen of je eventuele machtspositie inzetten. Hierbij moet je denken aan:
• Ongewenst aandringen via media, telefoon of e-mail;
• Doen alsof de klant heeft gewonnen of gaat winnen door iets specifieks te doen, terwijl er geen prijs is of de klant moet betalen;
• Profiteren van goedgelovigheid en kinderen inzetten om hun ouders over te halen tot een koop.
Misleiden
Bij het onder de aandacht brengen van je bedrijf, mag je geen misleidende informatie of garanties geven die je niet kunt waarmaken. Dat houdt in dat je kloppende, complete en duidelijke informatie moet verstrekken. Je moet eerlijk zijn over de kwaliteit en hoeveelheid die je klant ontvangt.
Overdrijven is wel toegestaan, zolang het voor de ander maar duidelijk is dat het overdreven is. Maak het niet te geloofwaardig, want dan zal het niet opvallen. Het beste kun je dus gewoon eerlijk zijn. Zo hoeft de klant niet op zoek naar de echte informatie.
Daarbij is het ook niet toegestaan om nep reviews te plaatsen op je site. Het is wel toegestaan om enkel de positieve reviews te plaatsen, maar dit moet je wel duidelijk communiceren. Ook mag je korting geven of betalen voor een review, zolang dit duidelijk vermeld wordt. Eveneens zijn tussentijdse reviews toegestaan, maar deze moet wel eerlijk zijn. Hierbij is het gevaar wel dat de mening of ervaring gedurende een langere periode kan veranderen.
Berichten sturen
Op geen enkele manier is het toegestaan om ongevraagd (spam) berichten te versturen om reclame te maken voor je product of dienst. Dit mag alleen als je toestemming hebt van de tegenpartij. Daarnaast moet duidelijk zijn van wie de berichten afkomstig zijn en moeten zij zich makkelijk en gratis kunnen afmelden voor deze berichten. Wil je toch reclame maken via de mail? Dan moet je je houden aan de Code reclame via e-mail. Zo moet je bijvoorbeeld duidelijk vermelden dat het om reclame gaat. Stuur je toch spam? Dan loop je het risico op een fikse boete.
Transparantie
Prijzen, voor je producten en diensten, moeten inclusief btw gecommuniceerd worden naar de consument. Daarnaast moet duidelijk zijn welke kosten er nog bijkomen, zoals verzendkosten of transportkosten. Weet je nog niet de precieze prijs? Vermeld dan de manier waarop deze berekend wordt. Bij verkoop aan bedrijven hoef je de btw niet te benoemen.
Website
Het is vaak niet mogelijk om alle details in een advertentie te zetten. Toch is het belangrijk dat de volledige informatie wel ergens te vinden is. Gebruik je website om alle informatie, die nodig is om over te gaan op een koop, te etaleren. De koop vindt uiteindelijk ook via de site plaats en dus wil je alle gegevens op één plek hebben.