Een naam voor je bedrijf bedenken kan een hele uitdaging zijn. Zo schreef ik in een eerdere blog al dat de naam herkenbaar moet zijn en dat je ‘m goed moet kunnen onthouden.
Maar er is meer dat je moet controleren. Wat dat is? Dat vertel ik je in deze blog.
Kamer van Koophandel
De eerste en belangrijkste check die je moet doen is in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Hierbij is het belangrijk goed te letten op spelling. Probeer niet alleen te zoeken op de volledige naam, maar ook met verschillende schrijfwijzen en op een deel van de naam.
Wanneer de naam niet voorkomt in het register, dan is het niet aannemelijk dat er een handelsnaamconflict ontstaat. Staan er soortgelijke namen bij, dan kun je beter een andere naam bedenken. Laat je niet meteen afschrikken, mijn bedrijfsnaam wordt ook vaker gebruikt maar was geen probleem om te registreren.
BOIP
De volgende stap is een controle bij het BOIP, het merkenregister van de Benelux. Hier is wederom spelling heel belangrijk, dus probeer meerdere varianten uit. Staat de naam al ingeschreven in dezelfde of een soortgelijke ‘klasse’, dan mag je de naam niet gebruiken voor jouw bedrijf.
Een zoektocht via Google kan ook resultaten opleveren van namen die nog niet in registers staan opgenomen of met een kleine variatie in de spelling ingeschreven staat. Dit is eveneens belangrijk voor het handelsnaamrecht.
Domeinnaam
Wanneer je eindelijk een bedrijfsnaam hebt gekozen, wil je natuurlijk ook een website gaan gebruiken. Daarvoor heb je een domeinnaam nodig. Dit is geen handelsnaam of merk, maar deze kunnen wel voorkomen in de domeinnaam.
Voordat je de bedrijfsnaam vastlegt is het belangrijk eerst te controleren of de domeinnaam nog vrij is, want niets zo vervelend als er achter komen dat deze al bezet is. Als de domeinnaam nog beschikbaar is, registreer dit adres dan direct bij het SIDN (of laat dit doen). Een handelsnaam geeft namelijk niet automatisch recht op registratie van een domeinnaam. Ondanks dat er meer bedrijven met dezelfde handelsnaam kunnen zijn, kan er maar één iemand de bijbehorende domeinnaam hebben.
En datzelfde geldt voor eventuele social media accounts, zoals Facebook en Instagram. Ook daarbij wil je natuurlijk het liefst een zo’n herkenbare naam registreren, passend bij je bedrijfsnaam. Daarom is het belangrijk goed te kijken of deze namen nog beschikbaar zijn en deze zo snel mogelijk vast te leggen.
Heb je nog vragen?