Wanneer je net begint met je business, heb je natuurlijk nog niet zoveel geld beschikbaar, of omzet. Op dat moment is het ideaal om een barterdeal te sluiten met een andere ondernemer.
Maar hoe ga je een goede deal aan en hoe verwerk je dit in je administratie?
Wat is een barterdeal?
Een barterdeal is een ruil van producten of diensten. Hierbij wordt er geen ‘echt’ bedrag in rekening gebracht. De waarde kun hiervan kun je onderling bepalen, maar is wel altijd gelijk aan elkaar. Eigenlijk is het een zakelijke ruil, waarbij je niets betaald, maar wel nieuwe samenwerkingen aangaat en verder komt met je onderneming. Met het geld wat je hiermee bespaart kun je investeren of kosten betalen.
Er is echter ook een mogelijkheid om maar een deel van de deal te barteren. Daarbij wordt de resterende waarde gewoon met geld betaald. Dit kan je bijvoorbeeld doen als de prijs van het product of de dienst van de ene lager ligt dan dat van de ander.
Waar moet je rekening mee houden?
Een barterdeal is net als andere transacties, ondanks dat er geen geld aan te pas komt. Je wisselt namelijk waarde uit met elkaar. Stel bij het aangaan van een barterdeal eveneens een offerte op en zorg dat je algemene voorwaarden van toepassing zijn. Daarnaast is het voor je administratie belangrijk om allebei een factuur op te stellen en naar de ander te sturen. Je mag bij een barterdeal niet ineens je prijs omhoog of omlaag gooien, maar je moet deze gelijk houden aan het bedrag voor reguliere klanten.
Het is bij een nieuwe samenwerking rondom een barterdeal lastig om in te schatten wat de waarde en kwaliteit is van de tegenpartij. Dit kan het lastig maken om een gelijkwaardige deal op te stellen. Vergelijk niet alleen de prijs van het product of de dienst, maar kijk ook naar het aantal uren wat je verwacht kwijt te zijn aan de deal. Het uurtarief kan immers verschillen.
Je doorloopt de volgende stappen bij het aangaan van een barterdeal:
• Bepaal de waarde: de verkoopprijs van je product/dienst.
• Leg afspraken vast in een overeenkomst
• Bepaal de (internationale) btw
• Stuur een factuur
Op die manier accepteert de belastingdienst dat je de waarde van de facturen met elkaar compenseert.
En dan: de administratie
Het makkelijkst is wanneer beide partijen een verkoopfactuur maken, met de btw tarieven die voor jullie gelden. Komen de bedragen overeen? Dan kan de waarde tegen elkaar weggestreept worden, omdat het aan de inkomsten én aan kostenkant van je administratie komt te staan. Het resultaat is neutraal, waardoor je geen extra belasting betaalt.
Je draagt de btw bij een barterdeal wel af, maar verdient deze ook weer terug, als je hetzelfde btw tarief en dezelfde waarde hanteert. De dienst of het product zijn alleen aftrekbaar als deze zakelijk ingezet worden.
Heb je vragen over een (aankomende) barterdeal? Of wil je afspraken over een barterdeal laten vastleggen in een overeenkomst?
Stuur me dan een berichtje!