Het kan een heel groot voordeel zijn om een deel van je werk uit te besteden aan een freelancer. Bijvoorbeeld omdat je je bedrijf wilt uitbreiden, omdat er teveel werk is, of omdat je sommige dingen gewoon niet leuk vindt om te doen. Het scheelt jou kostbare tijd en het moet toch gebeuren.
Maar wat zijn dan dingen waar je op moet letten?
Stappenplan inhuren freelancer
Er zijn een aantal stappen die je moet doorlopen voordat je een freelancer gaat inhuren. Zo is het belangrijk dat je eerst bepaalt welke taken je wilt uitbesteden. Daarna is het tijd om een functieprofiel te maken en dit online te delen. Dan kun je freelancers selecteren en sollicitaties aangaan. Heb je degene gevonden die bij je past? Fijn! Teken dan de overeenkomst van opdracht met wie je gaat werken.
Voordelen
Natuurlijk zijn er vele voordelen te noemen voor het inhuren van een freelancer. Je kunt namelijk meer werk verzetten en het levert je meer inkomen op. Je kunt eventueel ook de commissie van de gewerkte uren van de freelancer incasseren. Op deze manier blijft een klant vaker ‘plakken’. Dat je een klant niet hoeft af te wijzen is fijn, zeker wanneer je net bent begonnen.
Daarnaast is het een goede mogelijkheid om, met behulp van een freelancer, je bedrijf uit te breiden. Jij bent in dat geval de hoofdaannemer, de freelancer de onderaannemer. Nog een voordeel is dat je geen vast personeel aan te nemen, waardoor je niet gebonden bent aan maandelijkse salarissen. Je huurt de freelancer immers alleen in als er werk voor ze is.
Nadelen
Maar er zijn uiteraard ook nadelen. Zo kan het veel stress opleveren. Het kost tijd, energie en er komt veel administratie bij kijken. Je moet bijvoorbeeld offertes aanvragen en goede afspraken maken met de ingehuurde freelancer. Dit is heel belangrijk voor een goed verloop van de samenwerking. Bovendien moet je regelmatig contact hebben om te kijken hoe het er voor staat met betrekking tot het afronden van de werkzaamheden.
Eveneens kan het zijn dat een freelancer moet stoppen om persoonlijke redenen, zoals bijvoorbeeld ziekte of zwangerschap. Hierdoor komt het werk dat zij uit handen namen weer bij jou te liggen. Op zo’n moment moet je op korte termijn zoeken naar een andere freelancer, maar het kan ook gebeuren dat je daardoor een klant verliest.
Mogelijke problemen
Jij bent volledig verantwoordelijk voor het werk dat zowel jij als de freelancer aflevert. Dit kan problemen opleveren als het niet op tijd klaar is, of wanneer de kwaliteit van diens werk tegenvalt. Zo kan je reputatie in gevaar komen. Ook ben je verantwoordelijk voor eventuele schade die de freelancer aanricht.
Daarnaast kost het soms wat tijd voor een klant de factuur betaalt, terwijl jij wel de freelancer al moet betalen. Dit kan problemen veroorzaken met de cashflow. Om dit te voorkomen kan je de klant een aanbetaling laten doen, of afspreken dat je na elk traject een factuur stuurt.
De opdracht samen aannemen
Het is ook mogelijk om samen de opdracht aan te nemen. Je bent dan ieder verantwoordelijk voor een eigen deel van het werk. Je gaat dan allebei in overleg met de opdrachtgever en sluit beiden een overeenkomst af, waarbij je naar elkaar verwijst.
Welke vorm dan ook: het maken van goede afspraken is essentieel! Zowel met elkaar als met de klant. Zet op papier wie wat doet of bepaald.
Klant verliezen
Helaas gebeurt het maar al te vaak dat een bedrijf een klant verliest aan de freelancer. Terwijl dit juist is wat je wilt voorkomen. De klant kan deze keuze maken, om kosten te besparen, omdat ze dan rechtstreeks met de freelancer werken. Dit kun je voorkomen door te eisen dat de freelancer zich gedraagt alsof hij deel is van jouw bedrijf. Met een eigen e-mailadres kan hij of zij rechtstreeks onder jouw bedrijfsnaam met de klant communiceren. Je kunt ook zelf alle communicatie op je nemen, waardoor de opdrachtgever niet met de freelancer hoeft te communiceren. En denk aan een relatiebeding in je overeenkomst van opdracht, zo voorkom je dat jouw freelancer er met jouw relaties vandoor gaat.
Offerte en tijdsschema
Voordat je de klant een offerte biedt, is het goed eerst de offerte van de freelancer af te wachten. Doe je dit andersom, dan kan het zo zijn dat het tarief van de freelancer hoger ligt dan wat de klant je biedt. Bij het maken van een tijdsschema is het goed altijd een marge te houden. Zo voorkom je teleurstelling wanneer het niet lukt om op tijd te leveren, omdat het schema te strak was.
Meningsverschillen
Er kan een meningsverschil ontstaan met de klant, bijvoorbeeld over de kwaliteit of werkwijze van de freelancer. In dit soort situaties zul je ervoor moeten zorgen dat de freelancer mee moet gaan met jouw manier van service verlenen. Jij bent immers de opdrachtgever. Vergeet echter niet ook naar de freelancer te luisteren, omdat zij ook ervaring hebben.
Maar gaat het samenwerken met een freelancer wel heel goed? Dan kun je ook een officieel samenwerkingsverband aangaan. Bijvoorbeeld in de vorm van een vof, maatschap of bv.
Heb je vragen over het uitbesteden van werk of de overeenkomst die daarbij komt kijken?
Stuur me dan een berichtje!