NEWFOTOGRAFIE 20190705 004 - Veritas Advies
blog veritas btw contactgegevens 1024x732 1 - Veritas Advies

Welke gegevens publiceer als ondernemer je op je website?

Wanneer je ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel, krijg je te maken met de belastingdienst.

Maar vermeld je je btw-ID nummer en contactgegevens nu wel of niet op je site?

KvK-nummer
Bij wet is bepaald dat je op alle uitgaande correspondentie, zowel online als offline, je KvK-nummer moet plaatsen. Dit hoeft echter niet op reclame uitingen. Je inschrijvingsnummer moet dus ook op je website en in de handtekening van e-mails staan.

btw-ID nummer
Een btw-ID nummer moet op alle facturen genoemd worden en het moet te vinden zijn op je website en correspondentiemiddelen (briefpapier etc.). Voor iedereen die een dienst bij je afneemt, moet je btw- ID nummer gemakkelijk zichtbaar zijn. Dit zou je dus kunnen doen door het op je website te plaatsen, maar er zijn ook andere manieren.

Zo kun je het:
• nummer zelf aan (potentiële) klanten verstrekken.
• op de plek waar je de dienst uitvoert of het contract afsluit communiceren.
• elektronisch beschikbaar maken; hiervoor moet je de URL vooraf delen.
• in een informatiedocument verwerken waarin je diensten staan.

Online diensten
Wanneer je online diensten aanbiedt, zijn er naast het KvK- en Btw-nummer, nog een aantal punten die op je site vermeld moeten worden.
Denk hierbij aan je eigen naam en bedrijfsnaam, maar ook het vestigingsadres. Daarnaast vermeld je de rechtsvorm van je bedrijf en kantooradres.

Bij online producten gaat dit nog een stapje verder. Je moet dan namelijk ook je handelsnaam, zoals geregistreerd bij de Kvk, benoemen. Ook moet er naast een mailadres nog een contactmogelijkheid zijn, hoe je klachten afhandelt en de link naar het Europese platform voor geschilbeslechting.

Contactgegevens
Het is wettelijk verplicht om wel je adres en contactgegevens op je site te plaatsen. Klanten hebben het recht te weten met wie ze zaken doen. Het geografische adres moet fysiek zijn en mag geen postbus adres zijn. Vaak is bij webwinkels het contactadres gelijk aan het geografische adres. Omdat je vaak liever geen klanten aan de deur wilt, kun je er duidelijk bij vernoemen dat het geen bezoekadres is. Het niet vermelden gaat tegen de wet in.

Mensen die kwaad in de zin hebben, tijden je vakantie bijvoorbeeld, kunnen je adres ook in het register van de Kamer van Koophandel vinden. Ook kan je er voor kiezen een virtueel adres te noemen. Dit adres wordt beheerd door een organisatie waar je huur aan betaalt. Soms wordt de post dan geopend en in PDF naar je gemaild. In andere gevallen sturen ze het door naar het officiële adres in verband met privacy. Echter kan dit op Google Maps natuurlijk niets opleveren, waardoor het onbetrouwbaar kan overkomen.

Als laatste optie kan je natuurlijk ook een kantoorruimte huren. Vaak neem je enkel je laptop mee, omdat flexplekken zijn ingericht. Hier kun je vaak ook je klanten ontvangen. Op die manier hoef je niet je woonadres op te geven.

Heb je nog vragen over wat er nu wel en niet op je website moet staan? Ik help je graag!