Als je een bedrijf inschrijft bij de Kamer van Koophandel, geef je een vestigingsadres en een privéadres op. Het vestigingsadres is de plek waar je werkzaamheden voor je bedrijf uitvoert, je privéadres is je woonadres. In sommige gevallen zijn deze adressen gelijk aan elkaar, omdat je vanuit huis werkt.
Maar deze gegevens zijn voor iedereen te raadplegen. Afhankelijk van de rechtsvorm van je bedrijf, is je privéadres dus ook openbaar. Dit is vastgelegd in de Handelsregisterwet. Echter is er met ingang van 1 januari 2022 een wetswijziging geweest. Wat dit voor jou voor effect heeft, vertel ik je in deze blog.
Afscherming woonadressen
Met ingang van 1 januari 2022 worden woonadressen van ondernemers en bestuurders afgeschermd in het Handelsregister. Hiervoor wordt het Handelsregisterbesluit 2008 aangepast. Zo wordt misbruik van adresgegevens en identiteitsfraude bemoeilijkt. Er is namelijk een handel ontstaan in (privé)adresgegevens. Bovendien werden ondernemers en bestuurders ook gestalkt, geïntimideerd en bedreigd aan hun woonadres. Dit zorgt ervoor dat ze voorzichtiger worden in het uitvoeren van hu werkzaamheden.
Door de gegevens af te schermen kan er geen doorverkoop meer plaatsvinden voor marketingdoeleinden. Alleen wanneer een beroepsgroep of overheidsinstantie toestemming heeft, kunnen zij de afgeschermde woonadressen nog inzien. Hierbij gaat het om de fiscus, advocaten en deurwaarders. Privéadressen die opgegeven zijn als vestigingsadres zijn nog wel zichtbaar. Er wordt nog naar gekeken hoe deze gegevens ook goed beschermd kunnen worden. De overheid werkt aan de Datavisie Handelsregister. Hierin willen ze ook de privacy van deze ondernemers beter beschermen.
Openbaar register
De Autoriteit Persoonsgegevens ziet geen noodzaak voor het openbaar maken van de adressen. Maar het Handelsregister is nu nog openbaar, omdat het rechtszekerheid biedt in het economische verkeer. Er kan zo gecontroleerd worden of degene met wie je zaken doet ook namens het bedrijf mag spreken en/of handelen. Echter is deze vraag niet van belang bij zzp’ers. Die ‘zijn’ zelf hun bedrijf en dat bedrijf wordt door niemand anders vertegenwoordigd. Zakenpartners hebben dan al het adres, waardoor deze niet meer hoeft worden gezocht in het Handelsregister.
Maar, tegelijkertijd moeten die gegevens wel beschermd zijn. De datavisie moet zorgen voor het beoordelen en bijstellen van het evenwicht tussen deze belangen. Sinds 2019 is de KvK al gestopt met het verkopen van online adresbestanden. Dit omdat deze verkopen in strijd zijn met de privacyregels.
Privéadres afschermen
Je kunt als ondernemer je privéadres nu zelf laten afschermen, maar alleen als het leidt tot een bedreigende situatie. Je dient een verzoekschrift met motivatie in. Daarbij zijn een paar voorwaarden van belang:
• Er is een waarschijnlijke dreiging.
• Je privéadres kan niet via een andere inschrijving binnen het Handelsregister achterhaald worden.
• Je telefoonnummer is niet openbaar.
• Je hebt zelf gezorgd dat je adres minder bekend is. In de Basisregistratie Personen, moet je adres de indicatie ‘geheim’ hebben. Dit vraag je aan bij de gemeente. Maar ook elders, online, moet je adres niet vindbaar zijn.
Wil je niet dat je privéadres openbaar wordt? Dan kun je het beste je bedrijf op een ander adres inschrijven (bijv. een flexwerkplek) en in de bedrijfsnaam niet verwijzen naar je eigen naam.