pexels nappy 935967 - Veritas Advies
NewFotografie 20220506 005 - Veritas Advies

ZZP en zwanger, waar moet ik rekening mee houden?

Wat een spannende tijd! Je verwacht een kindje en daar komen, naast emotionele momenten, ook praktische zaken bij kijken. Want als zelfstandig ondernemer is er niets automatisch geregeld en dus zul je zelf aan de slag gaan. Want ook als zzp’er heb je recht op zwangerschapsverlof.

In deze blog lees je waar je rekening mee moet houden.

Uitkering
Net als vrouwen in loondienst heb je recht op betaald verlof. Voor zelfstandig ondernemers is in 2008 de Zelfstandig en Zwanger regeling in het leven geroepen. Zo heb je recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering, voor een periode van minimaal 16 weken. Bij een meerling is dit minimaal 20 weken.

Het bedrag van deze regeling is echter wel lager dan bij een zwangere in loondienst, omdat het bedrag niet hoger is dan het wettelijk minimum loon. Ben je verzekerd voor de ziektewet bij het UWV? Dan krijg je een uitkering die 100% van het verzekerde dagloon omvat.

Deze uitkering krijg je via het UWV en vraag je aan vanaf je 24e week van de zwangerschap. De ingangsdatum van je uitkering is 4-6 weken voor de verwachtte bevaldatum. Het is wel raadzaam zelf ook een buffer op te bouwen, omdat er een vertraging kan zijn bij het verwerken van je aanvraag. Daarnaast is het heel belangrijk om goed te controleren of je je gegevens goed hebt ingevuld. Je wilt natuurlijk niet zonder geld komen te zitten. De hoogte van je uitkering wordt berekend aan de hand van het aantal gewerkte uren in het kalenderjaar voor je zwangerschap. Je hebt recht op het maximale bedrag, wanneer je minimaal 1225 uur gewerkt hebt.

Concurrentie
Tijdens je zwangerschap, maar ook erna, wil je natuurlijk je klanten behouden. Als zelfstandige is het immers nooit zeker of je werk hebt. Wanneer je een vast klantenbestand hebt, is er waarschijnlijk niets aan de gang. Maar bij het runnen van een webwinkel, kan het natuurlijk zijn dat de potentiële klant besluit naar een concurrent te gaan. Bijvoorbeeld door langere levertijden of zelfs tijdelijke sluiting van je bedrijf. Kijk dus voor je met verlof gaat of je werk kunt uitbesteden of dat je het in mindere mate zelf blijft doen.

Andere aanpassingenn
Naast de bovengenoemde punten is het ook van belang om je verzekeringen te checken. Wellicht is het nodig hier aanpassingen in door te voeren nu je een kindje verwacht. Zo kan het ook gebeuren dat je iemand nodig hebt die voor jou waarneemt als je met verlof bent. In dat geval word je misschien wel een ‘werkgever’ en dan heb je ook andere verantwoordelijkheden.

Waar mogelijk is het handig alvast vooruit te werken als dit mogelijk is. Op die manier heb je een buffer en kun je echt even rust nemen zodra de baby er is. Daarbij is het net zo belangrijk om ook tijdens de zwangerschap je rust te pakken. Kijk echt wat haalbaar en realistisch is, want je hebt niet in de hand hoe alles loopt. Maak een planning en zet waar nodig opdrachten op on hold. Daarnaast kun je ook een leuke actie bedenken voor wanneer je terug bent om nieuwe en oude klanten (terug) te krijgen.

Overige regelingen
Naast de Zelfstandige- en Zwangerregeling heb je ook gewoon recht op kinderopvangtoeslag van de belastingdienst. De hoogte hiervan hangt af van je inkomen, of je een toeslagpartner hebt en hoeveel uur je je kind naar de opvang laat gaan.

Werkt je als zelfstandige, maar tegelijkertijd ook in loondienst of heb je een uitkering bij het UWV? Dan heb je mogelijk recht op meerdere zwangerschapsuitkeringen.